Studiul Internațional privind Educația Civică și pentru Cetățenie a fost realizat în România de Laboratorul de Testare Educațională din cadrul Centrului de Învățare al Universității din București.

 

Scopul studiului ICCS este de a evalua competențele civice ale tinerilor de clasa a VIII-a și de a investiga modul în care acestea se formează. Acest ciclu al studiului a inclus aspecte legate de cetățenie globală, dezvoltare durabilă, migrație, evoluția sistemelor politice și utilizarea tehnologiilor digitale pentru participarea civică.

 

La ICCS 2022 au participat 24 de țări: Brazilia, Bulgaria, China, Columbia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania (North Rhine-Westphalia), Germania (Schleswig-Holstein), Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia. În total, au participat aproximativ 82.000 de elevi din aproximativ 3.400 de școli, alături de aproximativ 40.000 de profesori. Participarea României la studiu a fost finanțată de European Education and Culture Executive AgencyRomanian American Foundation și Ministerul Educației. ICCS se află, la nivel internațional, la a treia ediție, ediție în care România a participat pentru prima dată. Studiul internațional ICCS se derulează o dată la 6 ani.

 

În România testele au fost administrate în format tipărit pe un eșantion format din 158 școli. Au participat 2.768 de elevi (dintre care 1.357 de băieți și 1.411 fete), 2.242 profesori și directorii din școlile respective.

 

Raportul internațional, în limba engleză, poate fi consultat aici: https://www.iea.nl/publications/iccs-2022-international-report

 

Raportul european, în limba engleză, poate fi consultat aici: 

https://www.iea.nl/publications/study-reports/national-reports-iea-studies/iccs-2022-european-report

 

Câteva dintre concluziile studiului sunt:

  • Elevii români au obținut un scor mediu de 470 la evaluarea cunoștințelor și gândirii civice, semnificativ mai mic decât media ICCS 2022 (508), plasând România pe locul 16 din 20 țări participante;
  • Aproximativ un sfert dintre elevii români se află la nivelul D de competență sau mai jos (față de 14,2% media ICCS 2022), iar aproximativ 20% se află la nivelul A (față de 30,6% media ICCS 2022);
  • Mai mulți elevi români (55%), decât media țărilor participante la ICCS 2022 (37%) au declarat că fac parte din grupuri de voluntariat care ajută comunitatea locală;
  • În țările din ICCS 2022, cunoștințele civice sunt corelate cu statutul socio-economic al elevilor; pentru România, elevii care au răspuns că au mai puțin de 26 de cărți în casă (47%) au avut un scor mediu de 432, în timp ce elevii care au răspuns că au peste 26 de cărți în casă (53%) au avut un scor mediu de 505.

 

Printre recomandările raportului se numără revizuirea periodică şi îmbunătăţirea curriculum-ului de educaţie civică, mini-granturi de inovare dedicate şcolilor pentru a susţine proiecte civice și programe de formare continuă a cadrelor didactice.