În acest raport de prognoză Asociația Expert Forum (EFOR) identifică și analizează riscurile și obstacolele previzibile în calea convergenței continue și a creșterii rolului României în UE.

 

În urmă cu trei decenii, România a avut șansa de a intra sub influența gravitațională a Uniunii Europene, care a dus după sine o viață mai prosperă, pașnică și liberă pentru români comparativ cu ce au experimentat oricare dintre generațiile anterioare. În prezent ne confruntăm cu întrebarea: vor putea generațiile viitoare să spună același lucru despre noi? Răspunsul depinde de deciziile pe care le luăm astăzi.

 

Acest raport are scopul de a declanșa o discuție serioasă despre schimbările și provocările cu care se va confrunta România în următorul deceniu, inclusiv riscurile urgente care necesită acțiuni imediate. Studiul prezintă dileme politice dificile, recunoscând că, deși nimeni nu poate prezice viitorul, anumite tendințe sunt clare. Convergența economică cu UE nu mai poate fi considerată un dat. Schimbările demografice semnificative, de la îmbătrânirea populației la migrație, pot afecta România mai grav decât alte națiuni europene. Inegalitatea și rezultatele educaționale sunt factori critici care ar putea fie să propulseze România spre competitivitatea tehnologică, fie să-i împiedice progresul. În plus, tranziția energetică a României ar putea fie să favorizeze creșterea economică durabilă, fie să conducă la stagnare economică.

 

Materialul este disponibil doar in limba engleză.