O finanțare de aproximativ jumătate de milion de dolari este destinată localizării unui model antreprenorial american de succes

Romanian-American Foundation (RAF) anunță o nouă inițiativă în cadrul programului Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship (ARTIE): granturi pentru antreprenoriat tehnologic. Granturile vor fi acordate Centrului Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL), cu sediul în România, și Larta Institute, cu sediul în Statele Unite, pentru un program-pilot: Programul de Asistență pentru Comercializarea Inovării din România (RICAP). Valoarea totală a granturilor acordate către aceste organizații este de 448.205 USD și va acoperi o perioadă de finanțare de 20 de luni, începând cu august 2013.

“Colaborarea cu Larta și CRIDL este menită să construiască pilonul antreprenorial în cadrul programului de granturi pentru inovație tehnologică al Romanian-American Foundation. Programul de Asistență în Comercializarea Inovării va sprijini planificarea de afaceri și comercializarea proiectelor dezvoltate de întreprinderi inovatoare, acoperind acele locuri critice din cadrul ecosistemului antreprenorial și de inovare din România” – a afirmat Paula Apreutesei, Program Director Fellowship in Applied Research and Innovation.

Programul va aduce un model nou de comercializare a inovării în România, va oferi sprijin cercetătorilor în proiectele aflate în stadii incipiente de dezvoltare tehnică prin oferirea de asistență particularizată (educație, formare, parteneriate). RICAP va ajuta inovatori români în lansarea de firme mici în sectoare precum TIC, tehnologii agricole, științele vieții și tehnologii legate de climă și mediu. Antreprenorii vor beneficia de educație și formare specifice industriei și vor participa la ateliere de partajare a cunoștințelor pentru a pregăti proiectele și echipele lor pentru piețe globale competitive. Fondurile vor fi utilizate pentru:

  • formare și sesiuni de mentorat;
  • cursuri Webinar în comercializarea inovării;
  • seminarii și prezentări cu privire la conexiunile de piață;
  • construirea unui ecosistem local, prin dezvoltarea capacității locale în România prin identificarea, recrutarea si formarea unei baze locale de mentori și experți pe domenii de piață.

Programul este gestionat de CRIDL (România) în parteneriat cu Larta Institute (SUA) și sprijinul GEA Strategy & Consulting. Membrii echipei CRIDL au desfășurat cu succes proiecte de cercetare, asistență în dezvoltare de clustere regionale, au colaborat la elaborarea strategiei naționale și la Press Release www.rafonline.org analiza politicilor în cercetare-dezvoltare și au o vastă experiență de lucru cu administrațiile locale și centrale în domeniul cercetării și inovării. Parteneriatul cu expertii Larta Institute adaugă o valoare unică a programului.

Impactul investițiilor RAF va fi măsurat prin numărul total de companii care sunt pregătite pentru a comercializa produsul inovației lor. Acest număr include pe toți cei care vor aplica pentru un grant, cei care sunt selectați pentru pregătire și formare, precum și pe cei care vor fi gata să lanseze produsul lor după ce au parcurs un ciclu de opt luni de asistență.

Planul de promovare al proiectului și portalul cu toate informațiile vor fi lansate în următoarele săptămâni.

Despre cercetarea aplicată, inovația tehnologică și antreprenoriat (ARTIE):

RAF a anunțat în luna aprilie a acestui an o investiție de 600.000 USD pentru a finanța granturi de cercetare aplicată (ARTIE-POC) în științe, matematică, inginerie și tehnologia informației. Valoarea fiecărui grant acordat va fi de maximum 80.000 de dolari pentru o durată de opt luni. Mai mult de 150 de solicitanți au răspuns la apelul deschis și 33 de finaliști participă în prezent la Etapa II: Descrierea aplicației. Toate detaliile despre ARTIE-POC pot fi găsite la http://artie.rafonline.org