„Donează şi donaţia ta se va dubla”  este obiectivul parteneriatului strategic RAF – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare

Bucureşti, 7 decembrie 2012: Romanian-American Foundation (RAF) a alocat 300.000 dolari pentru încurajarea filantropiei individuale în comunităţile din România pentru perioada 2014-2016, în cadrul unui parteneriat strategic cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC).

Parteneriatul dintre ARC şi RAF a început în 2010 prin finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare a Fundaţiilor Comunitare cu un grant multi-anual de 150.000 dolari şi a continuat prin finanţarea de 198.700 dolari, acordată în 2012 portalului www.Donatie.ro .

Această nouă  iniţiativă îşi propune să stimuleze donaţiile individuale către Fundaţiile Comunitare  printr-un mecanism care constă în dublarea contribuţiilor strânse de fiecare Fundaţie Comunitară de la donatori individuali. Astfel, RAF va aloca anual 100.000 dolari pentru finanţarea Fundaţiilor înfiinţate (maxim 10.000 dolari pentru fiecare), în scopul încurajării donaţiilor individuale pentru susţinerea proiectelor comunitare, precum şi pentru sprijinirea Fundaţiilor Comunitare ca parteneri de durată în dezvoltarea locală.

„Instrumentele şi programele create  fac ca donaţiile să fie simple din punct de vedere procedural. În plus, credem că mesajul de a dubla fondurile obţinute din contribuţiile oamenilor îi va determina pe cât mai mulţi să se implice în folosul comunităţii în care trăiesc” – afirmă Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation.

Dublarea donaţiilor individuale se alatură unui alt demers important al acestui parteneriat strategic de facilitare a filantropiei în România, respectiv platforma Donează Mai Simplu, cu portalul www.Donatie.ro. Platforma vine în întâmpinarea donatorilor oferindu-le două mecanisme simple pentru a dona într-un mod eficient, sigur şi transparent prin intermediul SMS-urilor sau prin contracte de debit direct. Portalul constituie o punte între donatorii individuali şi organizaţiile nonguvernamentale pe care doresc să le sprijine, fiind susţinut de importante instituţii bancare şi companii de telefonie mobilă. În numai cinci luni, prin intermediul acestei platforme de donaţii, au fost generate peste 200 de mandate prin debit direct şi peste 200.000 de donaţii prin SMS.

ARC, în calitate de iniţiator al Programului Naţional de Dezvoltare a Fundaţiilor Comunitare, sprijină financiar şi tehnic dezvoltarea strategică a Fundaţiilor Comunitare la nivel naţional şi continuă să ofere sprijin în planificarea şi atragerea de fonduri de la donatorii locali.

Partenerii ARC în dezvoltarea platformei Donează Mai Simplu sunt: Vodafone, Orange, Cosmote, BCR, BRD- Groupe Société Générale, Banca Transilvania, ING, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.