Unirea face puterea.

Modele și bune practici pentru asociere sustenabilă în agricultură este titlul raportului lansat miercuri, 14 noiembrie, la Casa RAF, de către Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE). Raportul apare în cadrul programului-pilot ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” și readuce în prim-plan subiectul asocierii în agricultură. Documentul este cel de-al doilea raport prezentat în cadrul acestei iniţiative, după De ce nu este atractivă asocierea? Sprijinul din fonduri europene pentru asocierea în agricultură lansat de CRPE în iunie 2012.
Elaborat în urma unei riguroase cercetări pe teren în diverse regiuni ale ţării, Raportul prezintă diverse inițiative din sfera privată care au creat structuri asociative mai mult sau mai puțin durabile, în funcție de viziunea cu care au pornit la drum. Modelele de succes includ o puternică componentă de animare locală, o abordare de jos în sus cuplată cu activități de informare, formare și sprijin în atragerea de capital.
Astfel, analiza CRPE apreciază că sprijinirea formării asociațiilor agricole cu scop economic ar trebui să fie considerată o prioritate pentru politicile publice în agricultură și face mai multe recomandări în acest sens.
Pentru a studia documentul, accesaţi link-ul.