Incepand cu august 2011, Romanian-American Foundation a devenit membru al Retelei Sociale RSC „Actionam responsabil!”. Proiectul isi propune sa aduca impreuna cei mai reprezentativi specialisti in responsabilitate sociala corporativa, cu scopul de a facilita transferul de cunostinte, suport, informatie si promovare constanta  dar si de a incuraja responsabilitatea sociala in general, asumata si la nivel individual. Initiativa, demarata de Federatia Junior Chamber International Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tinererului si Sportului si Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale”, este un proiect strategic, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ce se desfasoara in perioada octombrie 2010 – septembrie 2013.

La finalul primului an de implementare, proiectul a creat o infrastructura alcatuita din Secretariatul Tehnic si o retea de 8 centre regionale de asistenta si informare in domeniul responsabilitatii sociale (in Bucuresti, Cluj, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara si Sibiu). Reteaua Sociala RSC numara acum peste  200 de membri – companii, ONG-uri, sindicate, patronate, asociatii de IMM-uri si camere de comert, care au participat activ in cadrul celor 2 conferinte nationale si 7 conferinte regionale, precum si in cadrul primei serii de workshopuri ale proiectului. Desfasurate in luna august, workshopurile au avut ca scop crearea unei grile de criterii pentru identificarea de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala desfasurate in parteneriat. De asemenea, membrii Retelei beneficiaza de platforma online: www.actionamresponsabil.ro, precum si de un serviciu de newsletter.

In perioada octombrie 2011 – februarie 2012, 550 de proiecte de responsabilitate sociala implementate in parteneriat vor fi analizate conform grilei de criterii identificate de membrii retelei – criterii menite sa sintetizeze aspectele-cheie ale dezvoltarii de miscari si initiative cu real impact pentru societate. In urma cercetarii, proiectele selectate ca exemple de bune practici vor fi incluse in cadrul unui ghid de promovare a responsabilitatii sociale, ce va fi publicat in peste 1000 de exemplare cu distributie targetata si pus la dispozitia publicului larg in format electronic pe portalul proiectului – www.actionamresponsabil.ro.