Romanian-American Foundation (RAF) s-a lansat astăzi oficial în România. Având un capital de aproximativ 150 de milioane de dolari, RAF îşi propune să deschidă noi oportunităţi tuturor segmentelor populaţiei din România prin finanţarea de programe pe trei direcţii: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară.

Constituirea capitalului RAF a fost posibilă prin investiţiile de succes realizate în sectorul privat de către Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) în cei peste 15 ani de prezenţă activă în România. Guvernul SUA a luat hotărârea ca, din sumele care s-au obţinut şi se vor obţine în viitor din fructificarea portofoliului de investiţii al RAEF, aproximativ 150 milioane dolari SUA să fie reorientaţi către România ca patrimoniu al Romanian-American Foundation.

„Salut cu căldura lansarea Romanian-American Foundation, o continuare a tradiţiei şi succesului RAEF. Această Fundaţie este un dar din partea poporului american pentru poporul român. Ea va reprezenta un simbol tangibil şi durabil al angajamentului Americii de a promova schimbarea pozitivă şi de a sprijini românii în construirea unui viitor mai prosper”, a afirmat Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România.

RAF vizează parteneriate cu organizaţii din sectorul public şi privat şi cu liderii sectorului non-profit, din România şi din Statele Unite, care împărtăşesc aceleaşi valori. Scopul acestor parteneriate este atagerea de resurse suplimentare şi promovarea mai eficientă a obiectivelor comune.

„Romanian-American Foundation preia filosofia RAEF de a stimula dezvoltarea programelor locale sustenabile şi de a sprijini spiritul antreprenorial. Ne dorim să conjugăm optimismul şi spiritul antreprenorial american cu talentul şi inventivitatea românească şi să susţinem programe cu impact semnificativ şi cu potenţial de a fi replicate”, a declarat Ida Schmertz, Directorul Consiliului de Administraţie al RAF.

Pentru început, finanţările RAF vor fi acordate doar pe bază de invitaţie. Vor fi selectate pentru evaluare programe care susţin creşterea economică şi accesul la oportunităţi, vizând cu predilecţie oraşele mici şi zonele rurale. 

„Consiliul de Administraţie al RAF, alcătuit din americani şi români, va decide asupra programelor care vor fi finanţate în scopul atingerii obiectivelor fundaţiei. Suntem aici pe termen lung şi ne propunem să sprijinim iniţiative ale societăţii civile printr-o o abordare specifică sectorului de afaceri, având convingerea că astfel acestea vor dobândi un plus de valoare”, a declarat Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation.