Acum trei ani,  când Romanian-American Foundation și Fundația Civitas pentru Soietatea Civilă și-au unit forțele prin programul de Antreprenoriat Rural, au știut că misiunea lor nu era una ușoară.

Soluțiile pentru revitlizarea economiei rurale sunt complexe. Una dintre ideile pilotate a fost asocierea fermierilor mici și mijlocii ca modalitate de trecere de la economia de subzistență la o afacere înloritoare. Cooperativa Lunca Someșului mic nu a fost creată peste noapte, ci s-a născut ca urmare a unui effort colectiv de dezvolatre a unui mecanism format din training, facilitare, consultanță financiară și consiliere în afaceri în beneficiul fermierilor. La performanța de a livra legume către marile lanțuri de magazine nu s-a ajuns ușor. Fermierii au învățat că acest lucru este condiționat de capacitatea de a livra livrarea de producse de calitate la timp.

Povestea perseverenței lor de a depăși dificultățile pentru a își atinge obiectivul este exact genul de inițiativă căreia Ambasada SUA dorește să îi acorde recunoaștere.

Așa cum a arătat Însărcinatul cu Afaceri Dean Thompson, ”A fost nevoie de mai multe încercări până să reușească. Au învățat că retailerii și companiile au standarede ridicate. Doresc produse de calitate și le vor la timp. Când fermierii din Cooperativa Lunca Someșului Mic au încercat asta pentru prima oară, lucrurile nu au mers chiar cum sperau. Dar au revenit și au rezolvat problemele, iar după aceea au început să aibă succes. Fermierii au avut multe de învățat din acest proces, dar este lăudabuil și faptul ca retailer-ul, Kaufland, a fost dispus să le acorde o a doua șansă”.

Sorin Bob, Președintele Consiliului de Administrație al Cooperativei, a primit premiul în numele tuturor membrilor și a declarat că după ce au depășit dificultățile din primii 2-3 ani, sunt încrezători că pot deveni un furnizor competitiv pe piața de legume proaspete”.

Antreprenorul Lunii evidențiază persoane și organizații care dezvoltă produse și servicii aducând în același timp beneficii comuntăților cărora aparțin. În discursul său, Însărcinatul cu Afaceri Thompson a salutat modul în care fermierii de la Cooperativa Lunca Someșului Mic au reușit să ”facă ce fac ei mai bine, adică agricultură, reușind în același timp să acceseze piețe mai bune și să îmbunătățească calitatea produselor lor”. Oficialul american a felicitat Fundația Civitas pentru Societatea Civilă pentru efortul de a promova activitatea cooperativei și le-a mulțumit că au gazduit evenimentul de decernare a premiului.