Pregătirea generațiilor viitoare pentru economia hi-tech, care se schimbă într-un ritm alert, necesită adaptarea sistemelor educaționale pentru a corespunde cerințelor industriei de astăzi și pregătirea concomitentă pentru a putea răspunde nevoilor de mâine.
Pe măsură ce tot mai multe universități tehnice din întreaga țară încep să acorde prioritate inițiativelor antreprenoriale în educația studenților, Romanian-American Foundation încearcă să ofere acestor instituții asistența necesară pentru a-și atinge obiectivele.
 

de Paul-Andre Baran

 

Text publicat în Raportul Anual RAF 2017

 

Programele derulate sub prioritatea strategică tehnologie și inovație urmăresc să crească numărul elevilor din învățământul preuniversitar care să fie interesați să studieze în universități de științe și inginerie. Prin predarea într-o manieră mai accesibilă a fizicii și a matematicii, și prin introducerea învățării experiențiale, elevii sunt mai predispuși să urmeze această cale. Odată ajunși la facultate, studenții trebuie să beneficieze de o ofertă educațională care să răspundă cerințelor de pe piața de muncă. Din acest motiv, RAF lucrează în paralel cu universitățile pentru a le sprijini în extinderea portofoliului de cursuri și servicii care includ componente de antreprenoriat.

 
 

Pentru a expune profesorii români la modelele educaționale de ultimă generație care integrează antreprenoriatul în toate cursurile, RAF a colaborat cu Comisia Fulbright care a facilitat această experiență. Printr-un program de burse Fulbright-RAF, profesorii universitari selectați au petrecut un semestru în Statele Unite, la Centrul pentru Antreprenoriat al Universității din Rochester. Universitatea din Rochester a fost aleasă nu numai pentru performanța centrului de antreprenoriat, ci și pentru că orașul a găzduit multă vreme companii dependente de un număr mic de industrii care s-au prăbușit brusc. În mai mult de două decenii, Rochester a reușit să pivoteze și să se concentreze asupra antreprenoriatului ca mijloc de redresare economică.

 
 

Până în prezent, doisprezece profesori din centrele universitare românești au participat la program, iar alți șase sunt pregătiți să plece în toamnă pentru un semestru. Scopul programului este de a implica universitățile prin furnizarea de experiențe de învățare excepționale în S.U.A., menținând în același timp o comunicare continuă și oferind feedback conducerii universităților. Administratorii universităților se alătură mai târziu profesorilor din Rochester pentru o vizită de studiu de o săptămână, unde pot cunoaște trei ecosisteme de inovare distincte, respectiv Rochester, NY; Boston, MA; și Washington DC.Astăzi, ne gândim în principal la modul cel mai bun de a influența studenții în experiența lor educațională. Nu numai că oferim studenților noi cursuri de antreprenoriat inter-facultăți, dar ne adresăm și nevoii de a instrui profesori în utilizarea tehnicilor moderne de predare în elaborarea curriculei lor”, explică Mihai Gîrțu, Prorectorul  Universitatății Ovidius din Constanța. Dl. Gîrțu explică strategia de antreprenoriat a Universității, adresându-se în acest an unui grup de profesori universitari și administratori în cadrul unei întâlniri la Universitatea Politehnică din București în ianuarie anul trecut. La întoarcerea sa, profesorul Costin Sorici a avut o contribuție valoroasă la planul strategic al Universității Ovidius privind antreprenoriatul. A trecut un an și jumătate de când a participat la stagiul de un semestru la Universitatea din Rochester și rezultatele au fost peste așteptări.

 
 
 

De la întoarcerea sa, Universitatea Ovidius a aplicat o strategie bazată pe trei piloni care urmărește: 1. Antreprenoriatul în educație, cu scopul este de a oferi educație antreprenorială la peste 10% dintre studenți și de a forma abilități soft tuturor studenților. De asemenea, universitatea se va ocupa de formarea profesorilor actuali și viitori. 2. Antreprenoriatul în domeniul cercetării, care urmărește formarea cercetătorilor și studenților în domeniul protecției proprietății intelectuale, a transferului de tehnologie și a start-up-urilor. 3. Antreprenoriatul și implicarea socială, pilonul destinat instruirii cadrelor universitare și studenților în slujba managementului comunității și ONG-urilor. Noua strategie repoziționează Universitatea Ovidius în cadrul comunității, transformând instituția într-un factor de schimbare pozitivă.

 
 

Prin intermediul partenerilor noștri de la Tech Lounge, pre-acceleratorul Innovation Labs s-a extins de la București în patru noi centre universitare, printre care Iași, Sibiu, Cluj și Timișoara. Innovation Labs creează un mediu unic de învățare prin intermediul căruia studenții colaborează pentru a dezvolta produse și servicii. Folosind ecosistemul de inovare, Innovation Labs reunesc sponsori, mentori, profesori și studenți voluntari, pentru a oferi echipelor selectate o experiență antreprenorială de două luni, care culminează cu Demo Day, competiția finală în cadrul căreia sunt selectate cele mai bune echipe. An de an, complexitatea produselor sau serviciilor propuse este tot mai mare, datorită creșterii nivelului de colaborare interdisciplinară. În prezent, studenții propun să dezvolte soluții la problemele din sănătate, să ofere comercianților servicii îmbunătățite pentru clienții lor, să creeze noi soluții la fluctuațiile criptomonedelor, să folosească senzori pentru a ajuta crescătorii de albine sau să lucreze în orașe pentru pilotarea de tehnologii care să îmbunătățească serviciile publice.

 
 

O serie de universități, cu profesori pasionați și administratori vizionari, și-au asumat rolul de lideri în transformarea instituțiilor de învățământ din care fac parte  într-o comunitate de centre antreprenoriale. Junior Achievement Romania (JAR) oferă administratorilor universităților asistența tehnică necesară pentru a aplica instrumentul HEInovate, dezvoltat de OCED și de Comisia Europeană, care le permite să evalueze capacitatea antreprenorială a universităților. JAR a oferit asistență intensivă unui grup de opt universități din întreaga țară, care a inclus aplicarea și interpretarea evaluării, incluzând și reprezentanții sectorului privat, pentru a contribui la stabilirea unei linii de bază clare și la definirea unor posibile noi politici pentru fiecare universitate.În prezent, universitățile din România și comunitățile care le găzduiesc se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi nevoia de a crește gradul de inovare, performanță și angajabilitate al absolvenților lor. Universitățile care doresc să integreze strategii antreprenoriale în obiectivele lor de dezvoltare pot fi o soluție la aceste provocări. Acționând împreună cu comunitățile lor, universitățile pot aduce inovația în sistemul de învățământ și în cursurile oferite studenților. În plus, acestea pot colabora mai bine cu mediul de afaceri, ceea ce ar outea duce la implicarea activă a voluntarilor în activitățile practice desfășurate în centrele de antreprenoriat, precum și în proiectele de cercetare și inovare. Pe măsură ce ecosistemul crește și devine din ce în ce mai interconectat, se creează o legătură între colegi care îi motivează și stimulează inițiativele proactive care duc la schimbare.