Studiul a fost realizat în 2023 de British Council, sub coordonarea profesorului Alf Coles de la Universitatea din Bristol, și și-a propus să înțeleagă mai multe despre predarea matematicii la nivel primar, pentru a face recomandări pentru nevoile de dezvoltare profesională ale profesorilor.

 

775 de profesori din învățământul primar au răspuns la un chestionar, iar 41 de învățători din 10 județe au participat la interviuri si observări la clasă. Elevii și directorii au fost de asemenea incluși în cercetare.

Obiectivele cercetării au fost:

 

  • Oferirea unei perspective asupra nevoilor profesorilor din învățământul primar și elevilor în ceea ce privește matematica
  • Evaluarea nivelului actual, a practicilor de predare și a nevoilor profesorilor din învățământul primar și elevilor din clasele 0-4
  • Explorarea principalelor domenii de dezvoltare a predării matematicii;
    Oferirea de recomandări cu privire la proiectarea intervențiilor viitoare.

 

În ceea ce privește nevoile de formare, 44% dintre profesori au răspuns că au beneficiat de mai mult de 35 de ore de formare, în timp ce 34% dintre cadrele didactice fie nu au beneficiat deloc, fie au beneficiat de mai puțin de 6 ore de dezvoltare profesională. Cu toate acestea, peste 90% dintre profesori au răspuns că doresc pregătire pentru a sprijini abilitățile de rezolvare a problemelor (91%) și pentru a răspunde nevoilor individuale ale elevilor (93%). Aproximativ 75% își doresc training despre: conținut legat de matematică; didactica matematicii; cum se evaluează cunoștințele matematice.

Concluziile observărilor la clasă arată nevoi de dezvoltare în următoarele categorii principale:

 

  • Dezvoltarea profesională: „Dezvoltarea autonomiei elevilor (de exemplu, în contextul rezolvării problemelor); dezvoltarea utilizărilor evaluării și a modalităților de sprijinire a fiecărui elev; îmbunătățirea cunoștințelor; sprijinirea profesorilor în utilizarea eficientă a manualelor și a temelor pentru acasă. Cu toate acestea, având în vedere omniprezența practicii de a scoate câte un elev la tablă, considerăm că este o chestiune prioritară sprijinirea utilizării eficiente a acestei strategii, prin cercetare și formare.”
  • Formarea inițială: „Sugerăm explorarea viabilității unui curs de dezvoltare profesională pentru formatorii de învățători. Această ofertă s-ar putea baza pe prioritățile identificate în acest studiu, cu accent pe modul în care formatorii ar putea sprijini învățătorii în ariile identificate.”
  • Curriculum: „Situația reformei curriculare ar putea fi explorată în continuare. Cercetarea experimentală a abordărilor alternative pentru dezvoltarea conceptului de număr în școlile din România ar putea oferi dovezi importante pentru o potențială reformă a curriculum-ului.”

 

Studiul este disponibil doar în limba engleză.