University Leadership Program reunește manageri universitari – rectori, prorectori, decani și profesori, pentru a participa la un program pe două etape: Entrepreneurial Leadership Bootcamp al Babson College, urmat de Harvard Leadership Program al Universității Harvard. În fiecare an, 40 de manageri din universități vor avea acces la program pentru a-și aprofunda înțelegerea factorilor care inhibă și promovează schimbarea organizațională în universitățile lor. În prima etapă, Babson College a lucrat cu participanții pentru a deveni lideri ai schimbării în universitățile lor și în ecosistemele din jurul lor, concentrându-se în același timp pe activități de dezvoltare a mentalității antreprenoriale. Secțiunea furnizată de Universitatea Harvard, se concentrează atât pe eficiența lor personală de a conduce schimbarea și inovarea, cât și pe modul de aliniere strategică a resurselor universitare cu scopul de a genera schimbări.

 

 

CONTEXT

 

România are un sector tehnologic important și dinamic, împreună cu un sistem de educație tehnic relevant, absolvind o comunitate profesională în expansiune de experți în IT&C.

În același timp, ecosistemul de inovare digitală este încă incipient, iar poziția României în clasamentul global al inovației este cea mai proastă din UE. În prezent, sectorul IT&C este unul dintre principalele motoare ale creșterii economice din România, întrucât sectorul IT are aproximativ 220.000 de angajați, care produc aproape 7% din PIB.

În ultimul deceniu, RAF a sprijinit universitățile prin programe care au inclus Fulbright-RAF Scholar Award, Innovation Labs și Entrepreneurial University. Acest program este o continuare a efortului comun depus de universități, Romanian-American Foundation și sectorul de afaceri de a oferi oportunități de formare specializată pentru studenți. Programele anterioare au deschis calea pentru acest tip de intervenții, iar universitățile au înțeles valoarea colectării mai multor informații despre modul în care se pot alinia în cadrul ecosistemului local pentru a aduce noi parteneri, în timp ce se dezvoltă strategic către exterior.

 

 

STRATEGIE

 

University Leadership Program este o intervenție la nivel înalt care va contribui la dezvoltarea pe termen lung a învățământului superior românesc. RAF se așteaptă ca, după finalizarea modulelor Entrepreneurial Leadership Bootcamp al Babson College, urmat de Harvard Leadership Program al Universității Harvard, cohortele de lideri să înceapă să-și regândească strategiile universitare, încorporând în mod clar obiectivele de antreprenoriat și inovare. Rectorii vor avea echipe de conducere academică care să sprijine dezvoltarea viziunilor și planurilor strategice.

University Leadership Program va lucra cu aproximativ 20 de universități din România, creând o rețea profesională de manageri universitari care vor fi mai bine pregătiți să producă schimbări sistemice. Acest program va aduce, fără îndoială, liderii universităților mai aproape, deschizând drumul pentru viitoare programe și oportunități de finanțare.

După experiența dobândită la Entrepreneurship Leadership Bootcamp, universitățile vor începe să se realinieze în ecosistemele din care fac parte, acordând o importanță sporită parteneriatelor cu industria. Pe termen mediu, ne așteptăm ca mai multe companii și persoane să contribuie la programele de educație și să ofere mentorat studenților.

 

 

REZULTATE AȘTEPTATE

 

  • Noi inițiative de antreprenoriat sprijinite/lansate în cadrul universităților
  • Colaborări interuniversitare inițiate pentru programme noi
  • Dovezi ale conexiunilor cu ecosistemul mai mare de educație antreprenorială (parteneriate comunitare, conectarea studenților cu mediul de afaceri etc.)