“Proiect Cetățeanul” este o metodă de educație civică prin care copiii învață să relaționeze ca cetățeni cu autoritățile publice pentru influențarea deciziilor acestora. Programul susține includerea acestei metode în practica curentă de predare a educației civice la clasa a șaptea.

 

CONTEXT

 

“Proiect Cetățeanul” este un proiect de educație civică pentru elevii din clasele 5-8, bazat pe o metodă de învățare interactivă. Modelul a fost dezvoltat de către organizația americană Center for Civic Education și este folosit în 84 de țări.

 

“Proiect Cetățeanul” învață copiii să exploreze propriile comunități pentru a descoperi acele teme care cer o intervenție din partea autorităților locale sau județene, să le studieze, să propună soluții de politică publică și să creeze un plan de advocacy pentru a susține respectivele soluții. În proces, copiii învață elemente esențiale despre funcționarea instituțiilor publice, despre rolul cetățenilor într-o democrație și despre participare publică.

 

Institutul Intercultural din Timișoara a adaptat metoda și manualele și a susținut programul între 2003 și 2013, în parteneriat cu Ministerul Educației. În acest timp, 500 de profesori au fost instruiți și 100.000 de copii au participat în program.

STRATEGIE

 

Grantul RAF permite Institutului Intercultural din Timișoara să documenteze efectele proiectului după zece ani de desfășurare în școli și să exploreze cele mai bune căi de a-l consolida. Pe baza rezultatelor, Institutul va construi o strategie de dezvoltare care să asigure sustenabilitatea și creșterea proiectului.

Testimoniale