STEAM Clubs urmărește promovarea culturii științifice și a abilităților de rezolvare a problemelor în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, prin crearea și pilotarea unui program STEAM experiențial inovator care să fie implementat folosind infrastructura Cluburilor copiilor.

Revitalizarea acestei infrastructuri cu un curriculum modern ar putea crea noi oportunități pentru copii de a descoperi știința și tehnologia într-un mod distractiv.

 

 

CONTEXT

 

Pentru a dezvolta cultura științifică și atitudini pozitive în rândul populației, mai multe studii subliniază importanța educației științifice de la o vârstă fragedă prin activități practice. Cluburile extracurriculare sunt cele mai potrivite în acest scop.

 

Într-o evaluare preliminară a capacității Cluburilor Copiilor de a găzdui programul, Asociația Eematico a contactat 5% din toate cluburile pentru a valida ideea. Aceștia au ajuns la concluzia că, în prezent, cluburile au o ofertă educațională limitată pentru copii, dar au infrastructura și potențialul de a oferi cursuri de știință/tehnică. Cu un palmares impresionant în proiectarea de activități și produse educaționale (peste 650 de produse, de la jucării la experimente complexe), asociația este bine poziționată pentru a crea un program STEAM personalizat capabil să revitalizeze Cluburile Copiilor.

 

Educația STEAM este vitală, deoarece pune accentul pe subiecte științifice, cunoștințe tehnologice, principii de inginerie și tehnici de rezolvare a problemelor. Aceasta integrează diverse materii, încurajând conexiunile dintre fizică, matematică, chimie și aplicațiile din viața reală, îmbunătățind gândirea critică, creativitatea și abilitățile de comunicare.

 

 

STRATEGIE

 

Programul își propune să creeze și să testeze un prototip pentru cluburile STEAM Clubs, verificând viabilitatea conceptului și colectând informațiile necesare pentru consolidarea și extinderea ulterioară.

 

Curriculum-ul (32 de lecții care vor fi implementate pe parcursul a nouă luni) va conecta principalele domenii științifice (fizică, chimie, biologie, matematică) cu aplicații din viața reală în geografie, arhitectură sau inginerie, cu scopul de a obține o înțelegere mai profundă a conceptelor și atitudini pozitive față de știință. Elementul central al fiecărei activități va fi reprezentat de proiecte de bricolaj și experimente individuale sau de grup.

 

Proiectul pilot va consta în 2 etape:

  1. În primul rând, asociația va face un test preliminar realizând un set de activități educaționale cu 300 de copii (întrebarea de cercetare: Care este disponibilitatea reală și interesul la nivel local față de conceptul educațional propus?). Echipa eematico le va oferi direct copiilor activitățile prin intermediul unor ateliere de o zi în șapte cluburi pentru copii. Pe baza răspunsului copiilor, organizația va realiza formatul final al curriculumului și al materialelor asociate.
  2. În al doilea rând, vor testa modul în care profesorii de la Clubul Copiilor livrează curriculum-ul în 2 cluburi pentru 50 de copii pe o perioadă de nouă luni (întrebări de cercetare: Sunt activitățile și materialele adecvate infrastructurii și abilităților existente în cluburi? Ce au nevoie cluburile pentru a implementa programul în mod optim pe termen lung?)

 

REZULTATE AȘTEPTATE

 

Un model de curs STEAM adecvat pentru ca profesorii de la Cluburile Copiilor să îl implementeze în mod autonom (sau cu un sprijin minim):

  • 75% dintre copiii participanți prezintă progrese semnificative privind competențele și atitudinile dorite;
  • 75% dintre cadrele didactice sunt capabile să implementeze cursul în mod autonom sau cu un sprijin minim;
  • un set de concluzii privind eficacitatea și eficiența modelului și recomandări de îmbunătățire.