“Policlinica de Marketing&Comunicare” este un program dedicat organizațiilor partenere ale RAF. Scopul lui este să îmbunătățească performanța în domeniul relațiilor publice și abilitățile de comunicare ale organizațiilor, pentru a-și crește impactul în comunități și la nivel național. Abordarea este centrată pe învățare prin practică.

 

CONTEXT

Mare parte dintre programele finanțate de RAF urmăresc să producă schimbări sistemice, și de aceea au nevoie de sprijin din partea societății și de resurse importante investite pe termen lung. Pentru a obține acest sprijin, dincolo de a proiecta corect și a implementa bine un grant, organizațiile au nevoie de programe coerente și inteligente de marketing și comunicare.

Practica cel mai des întâlnită în rândul organizațiilor este de a vedea comunicarea ca pe o funcție suport, ce poate fi delegată în interior sau în exterior. Adevărul este că, pentru a produce rezultatele așteptate, este esențial ca ea să facă parte din strategia oricărei organizații, ca element transversal. Fără o ancoră strategică (“de ce comunicăm?”), e aproape imposibil de decis “ce” și “cum”. Ca atare, este esențial ca abilitatea de comunicare să fie integrată în strategia organizației.

 

STRATEGIE

 

Fundația Friends for Friends implică în programul “Policlinica de Marketing și Comunicare” specialiști din industrie (de la branding, la public relations, social media și scriere) pentru a asista o parte din organizațiile neguvernamentale care lucrează în parteneriat cu RAF. 

 

Din 2015, FFFF a lucrat cu 42 de beneficiari RAF, inclusiv Food Hubs. Cu ajutorul Policlinicii au fost realizate 39 de campanii de comunicare, strategii de marketing și planuri de comunicare pentru Food Hub-uri, mentorat MarCom pentru șapte destinații de eco-turism și instruire și consultanță pe poziționare și pe teme cheie de comunicare pentru ONG-urile din program. În plus, FFFF a creat și oferit cursuri online pe platforma programului, www.policlinicaelearning.ro.

 

„Policlinica de Marketing și Comunicare” editia 5 își propune să sporească capacitatea partenerilor RAF de a comunica mai bine pentru a-și consolida relația cu stakeholderii (beneficiari, donatori, parteneri, voluntari, prieteni și susținători, furnizori, consumatori, comunitatea pe care o deservesc). 

 

În perioada 2022-2024 programul are trei componente complementare de consolidare a capacității:

 

POLI DATA: Creșterea capacitatii de comunicare pentru cinci beneficiari RAF folosind un instrument de management al relațiilor cu clienții (CRM) pentru ca relaționarea acestora cu stakeholderii să fie mai bună.

POLI SERIES: Realizarea a patru evenimente tematice pentru a crește nivelul de conștientizare și înțelegere între ONG-uri (din portofoliul RAF, dar nu numai) și mediul de afaceri și pentru a încuraja cooperarea pe termen mediu și lung între cele două sectoare.

POLI FOOD HUBS: Creșterea vânzărilor celor patru Food Hub-uri prin implementarea de campanii de comunicare și marketing care să crească retenția clienților și creșterea valorii coșului de cumpărături.

Testimoniale