“Policlinica de Marketing&Comunicare” este un program dedicat organizațiilor partenere ale RAF. Scopul lui este să îmbunătățească performanța în domeniul relațiilor publice și abilitățile de comunicare ale organizațiilor, pentru a-și crește impactul în comunități și la nivel național. Abordarea este centrată pe învățare prin practică.

 

CONTEXT

Mare parte dintre programele finanțate de RAF urmăresc să producă schimbări sistemice, și de aceea au nevoie de sprijin din partea societății și de resurse importante investite pe termen lung. Pentru a obține acest sprijin, dincolo de a proiecta corect și a implementa bine un grant, organizațiile au nevoie de programe coerente și inteligente de marketing și comunicare.

Practica cel mai des întâlnită în rândul organizațiilor este de a vedea comunicarea ca pe o funcție suport, ce poate fi delegată în interior sau în exterior. Adevărul este că, pentru a produce rezultatele așteptate, este esențial ca ea să facă parte din strategia oricărei organizații, ca element transversal. Fără o ancoră strategică (“de ce comunicăm?”), e aproape imposibil de decis “ce” și “cum”. Ca atare, este esențial ca abilitatea de comunicare să fie integrată în strategia organizației.

 

STRATEGIE

Fundația Friends for Friends implică în programul “Policlinica de Marketing și Comunicare” specialiști din industrie (de la branding, la public relations, social media și scriere) pentru a asista o parte din organizațiile neguvernamentale care lucrează în parteneriat cu RAF. Programul constă în:

 
  1. Evaluarea 1-la-1 a organizațiilor pentru a calibra cât mai bine programul.
  2. Sesiuni de mentoring/coaching 1-la-1, urmate de rapoarte specializate și recomandări personalizate, în funcție de specificul fiecărei organizații.
  3. Sesiuni de training specializate / ateliere de grup.
  4. Dezvoltarea de proiecte de comunicare concrete, cu asistența a cel puțin unui expert din industrie.
  5. Dezvoltarea capacității unora dintre beneficiari RAF de a traversa mai bine criza cauzată de pandemia de COVID-19. Acordarea de sprijin specific, personalizat, pas cu pas, prin muncă în echipă, într-un tandem între echipa Policlinicii și echipa organizației implicate în program. Experții marcom acționează ca părți direct implicate în proces, în calitate de consultanți și designeri de soluții creative, pentru a sprijini organizațiile să dezvolte programe și strategii de comunicare relevante pentru atingerea rezultatelor și obiectivelor dorite.
 

Programul are trei componente complementare de consolidare a capacității:

 

 1. creșterea capacității echipelor de parteneri ai programului RAF în ceea ce privește managementul și instrumentele de comunicare specifice, prin:
–  seminarii web împreună cu cursuri online, oferind soluții ușor de implementat pentru procesele și fluxurile organizaționale. Acestea vor rămâne pe platforma web Polyclinic pentru ca orice ONG interesat să poată accesa și urmări;
– Planuri de parcurs online individuale, personalizate, arătând utilizatorilor poziția exactă în care se află în procesul de comunicare.

2. (i) dezvoltarea unei soluții de creative de comunicare care să explice conceptul Food Hub publicului larg și implementarea unei campanii dedicate de comunicare; (ii) ajutarea Food Hub-urilor să stabilească strategii de marketing și inițiative de comunicare derivate din acestea și să le pună în aplicare.

3. sprijin pentru creșterea sustenabilității financiare a partenerilor RAF înscriși în acest program prin intermediul comunicării strategice cu donatori privați și companii; sprijinindu-i să-și pivoteze strategia internă pentru a crea mai multe produse, servicii și programe cu ADN de comunicare digitală, să strângă mai multe fonduri sau să profite la maximum de oportunitățile de finanțare.

Testimoniale