Ne dorim un viitor în care mai mulți tineri vor deveni fermieri mici și mijlocii calificați. Contribuim la acest viitor prin sprijinirea liceelor ​​agricole pentru a-și înzestra elevii cu abilități și cunoștințe tehnice relevante, aptitudini antreprenoriale mai bune și motivație pentru a deveni fermieri.

 

CONTEXT

Pe măsură ce antreprenoriatul și întreprinderile viabile de dimensiuni mici și medii se dezvoltă în zona rurală, liceele agricole reinventate pot susține profesionalizarea generațiilor viitoare de fermieri și antreprenori din agricultură.

 

 

STRATEGIE

 

Programul reunește un consorțiu de organizații a căror viziune pe termen lung este să sprijine liceele agricole să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică locală. În viziunea lor, liceele agricole sunt o pepinieră  pentru antreprenorii mici și mijlocii, dar și un hub educațional pentru întreaga comunitate.

 

Programul este creat pe baza unui pilot inițial și a unei evaluări continue. Până în 2023, acțiunile consorțiului se axează pe următorii piloni și obiective majore:

 

  • Înzestrarea profesorilor cu abilitățile, motivația și resursele necesare pentru a oferi elevilor o pregătire tehnică și antreprenorială mai bună.
  • Angajarea mai multor lideri ai sectorului de afaceri în educația agricolă, câștigând încrederea și aprecierea acestora față de educația agricolă.
  • Creșterea capacității liceelor ​​agricole de a asigura o mai bună învățare la locul de muncă pentru elevi (vizite de practică și studii).
  • Creșterea capacității liceelor ​​agricole de a atrage resurse.
  • Conștientizarea autorităților publice cu privire la nevoile reale ale liceelor ​​agricole.
  • Sprijinirea liceelor agricole pentru a se implica împreună în procesul de advocacy.
  • Sprijinirea liceelor ​​agricole în efortul de a-și comunica mai bine munca și oferta educațională.
  • Îmbunătățirea imaginii publice a agriculturii ca opțiune educațională.
  • Consultanță pentru absorbția și managementul eficient al fondurilor europene alocate liceelor agricole în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

 

Pe termen lung, ne-am dori să vedem o rețea de 30-40 de licee, cu o bună distribuție geografică, cu oferte educaționale relevante și de bună calitate, bine conectate cu afacerile locale, recunoscute ca un jucător important în dezvoltarea comunității și susținute de autoritățile locale, considerate o opțiune atractivă și un punct de referință în județul lor pentru toți acei tineri (și familiile acestora) interesați să urmeze o carieră în agricultură.

 

Mai multe despre acest program pe paginile Educație agricolă și Mândru să fiu fermier.

 

Testimoniale

Rezultate