Fulbright-RAF Scholar Award este un program la nivel național care expune profesorii și administratorii de universități români pasionați de dezvoltarea și integrarea educației antreprenoriale la o experiență într-o universitate din SUA axată pe inovare și educație antreprenorială. Aceste experiențe au lărgit ecosistemul antreprenorial și s-au tradus în numeroase oportunități pentru studenții români, inclusiv cursuri noi de antreprenoriat, concursuri de planuri de afaceri, integrarea noțiunilor de design thinking în cursuri și ateliere de specialitate cu antreprenori locali, cât și modificări ale metodelor de predare.

 

CONTEXT

 

Rolul pe care tehnologia și inovația îl au în creșterea economică a României este din ce în ce mai relevant, atât în prezent, cât și pe viitor. Cum noile tehnologii pătrund în fiecare sector din societate, piața internă și cererea pentru servicii inovative creează oportunități pentru antreprenorii români, care pot astfel să dezvolte produse și servicii în toate sectoarele economiei.

 

Numărul tot mai mare de companii care se extind către piețele de produse și servicii cu valoare adăugată a crescut cererea pentru o forță de muncă cu un set extins de aptitudini. În acest ecosistem, capitalul uman a devenit un factor de dezvoltare în sine pe care RAF îl consideră un spațiu de intervenție strategic. Anumite aptitudini necesare viitorilor angajați sau antreprenori de succes coincid. Acest fapt oferă RAF posibilitatea să colaboreze cu factorii interesați, într-un efort de a contribui la dezvoltarea de resurse umane competitive pentru sectorul tehnologiei și inovației.

 

STRATEGIE

 

RAF urmărește să sprijine antreprenoriatul și să contribuie la pregătirea unei forțe de muncă capabile să ocupe poziții destinate angajaților cu competențe ridicate.

 

Credem că transformarea centrelor universitare din România în hub-uri antreprenoriale se va putea traduce în creștere economică. Programul RAF Scholar Award oferă profesorilor dedicați sprijiniți activ de leadershipul universităților posibilitatea să își îmbogățească experiența la o universitate de top din S.U.A., pentru a se familiariza cu bunele practici în educația antreprenorială și pentru a fi expuși la educația generatoare de inovație.

 

 

 

Candidații selectați participă la un program customizat de fellowship de un semestru la Ain Center for Entrepreneurship la University of Rochester, Statele Unite.  Pe durata semestrului profesorii se familiarizează cu condițiile ce favorizează un ecosistem antreprenorial funcțional, dezvoltă planuri pentru oferte noi de cursuri, primesc consultanță de la experți în lansarea de inițiative antreprenoriale noi, și devin parte a unei rețele de profesioniști  cu o viziune comună despre mediul de start-up în România. Vizita anuală în SUA de către conducerea universității profesorilor, pentru a obține o perspectivă directă asupra inițiativelor planificate ale profesorilor participanți este esențială pentru program.

 

University of Rochester a realizat un film despre acestă experiență:

 

Film realizat de ©University of Rochester

 

REZULTATE AȘTEPTATE

 

  • Diversificarea experienței și creșterea prestigiului profesorilor români
  • Mai multe opțiuni educaționale și de angajare pentru studenți
  • Sprijin pentru antreprenori și ideile lor inovatoare
  • Oportunități de dezvoltare economică prin sprijinirea unui hub al inovației românești și a unui ecosistem antreprenorial

REZULTATE