Susține schimbarea felului în care fizica este predată în școlile din România, de la modelul formal și abstract, către învățarea bazată pe investigație.

 

CONTEXT

Numărul studenților care studiază în universități cu profil de știință sau tehnologie a scăzut constant din 1990. Deși numărul de studenți care urmează o facultate a crescut exploziv în ultimii 15 ani, înscrierile pentru discipline ce țin de STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) reprezentau în 2011 doar 25% din total, față de 68% în 1990.

 

Mai mult chiar, profesorii din universități constată o scădere constantă a abilităților legate de matematică și științe pentru noii studenți. Testele internaționale arată și ele în mod constant o performanță scăzută a educației preuniversitare în domeniul STEM: cei mai mulți dintre elevi se află la nivelul 2 (din 6 posibile) sau mai jos în testele PISA.

 

Printre cauzele acestei lipse de performanță se află și modul în care materiile respective sunt predate în cele mai multe dintre școli, pe baza conceptelor abstracte și învățării prin memorare. Interesul elevilor pentru științe scade, astfel, până la dispariție.

 

Interesul pentru disciplinele STEM este o piatră de temelie pentru ca elevii să acumuleze cunoștințele și abilitățile necesare pentru o carieră de succes în industrii legate de tehnologie și inovație. La școală și în afara ei, educația STEM trebuie să aducă o înțelegere a conceptelor științifice și să încurajeze elevii să fie curioși și inovativi.

 

STRATEGIE

Programul “Fizica altfel” urmărește să schimbe felul în care fizica este predată în școlile din România, de la o abordare abstractă, la învățarea bazată pe investigație, o metodă din ce în ce mai folosită în educația STEM din toată lumea.

 

RAF a susținut, din 2011, un program pilot ce a creat un prim nucleu de profesori care au experimentat și susținut noua metodă de predare, astfel încât reformarea curriculară să fie un proces ce pornește din interior. De-a lungul proiectului pilot s-au creat planuri de lecții pentru întreaga programă de fizică, planuri ce au fost testate la clasă și au dus la o creștere semnificativă de performanță a elevilor.

 

De asemenea, pilotul a permis asistarea și pregătirea a peste 1.400 de profesori pentru a folosi noile metode de predare.

Actuala etapă a programului sprijină nucleul inițial de profesori și profesorii ce au participat în programul pilot pentru a îmbunătăți aplicarea metodelor la clase și pentru a dezvolta continuu metodele, ideile și materialele folosite în procesul de predare.

 

Programul urmărește două obiective principale:

 

  1. Să consolideze folosirea metodelor și să creeze o platformă de colaborare pentru toți cei peste 2.500 de profesori.
  2. Să sprijine nucleul inițial de profesori pentru a putea prelua responsabilitatea dezvoltării viitoare a programului.