Programul urmărește consolidarea în continuare a FDSC în rolul său de facilitator pentru cooperarea în interiorul și în afara sectorului societății civile și stabilirea unui punct de plecare pentru posibile investiții suplimentare în dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru societatea civilă.

 

CONTEXT

În 2022, societatea românească s-a confruntat cu multiple valuri de Covid-19, cu schimbări politice și criza refugiaților ucraineni. Criza umanitară din 2022 provocată de războiul din Ucraina și amenințările la adresa valorilor și securității europene au adus din nou societatea civilă în prima linie de răspuns. Actorii civici și-au dovedit încă o dată capacitatea de a acționa rapid și de a exercita presiuni asupra clasei politice pentru a coopera și a fi mai deschiși să lucreze împreună. Similar cu începutul pandemiei, odată cu începutul crizei ucrainene, sectorul ONG-urilor a avut nevoie de sprijin pentru a se coordona mai bine cu sectorul public și privat și pentru a avea acces la resurse la nivel local sau internațional.

 

În 2022, ONG-urile s-au dovedit a fi esențiale în ecosistemul de răspuns la situații de urgență (fie Covid-19, fie criza ucraineană), însă, în ciuda oboselii, ONG-urile sunt nevoite să găsească resurse pentru a rămâne operaționale, să continue să-și servească beneficiarii obișnuiți și să intensifice presiunea asupra autorităților de a colabora constant cu societatea civila. Rolul ONG-urilor în sistemul de salvgardare a democrației și a valorilor europene a devenit și el crucial, deoarece crizele sunt momentele perfecte pentru a legitima și închide spațiul civic. Contextul economic (inflația, criza energetică, întreruperile lanțurilor de aprovizionare) reprezinta deja un aspect care afecteaza sectorul ONG.

STRATEGIE

În acest mediu, FDSC acționează ca organizație-umbrelă și acordă sprijin societății civile reactionând la nevoile semnalate de aceasta, se asigură că ONG-urile au energia și resursele pentru a rămâne structurate și articulate în relație cu sectorul public, creaza un spațiu neutru și ofera expertiză pe teme de interes pentru sector și conectează societatea civilă cu stakeholderii internaționali.

 

  1. Coordonatorea relației dintre sectorul ONG și stakeholderii cheie (autorități centrale, mediul de afaceri, donatori publici sau privați naționali și internaționali, structuri europene).
  2. Susținător și contribuitor la dezvoltarea infrastructurii civice din Romania prin asistență tehnica directă, expertiză, facilitarea învățării și nu în ultimul rând mobilizator de resurse pentru sectorul ONG.
  3. Promovarea unui mediu îmbunătățit pentru o accesibilitate sporită a datelor pentru societatea civilă.

 

Rezultate așteptate