Programul creează un nou instrument pentru finanțarea la scară mai mică a 45 de programe de educație civică, care include și o componentă de consolidarea capacităților. Fondul se concentrează pe două aspecte principale: combaterea dezinformării și creșterea dialogului intercultural între tineri pentru o acceptare mai ușoară a refugiaților în societate.

 

 

CONTEXT

 

Știrile false și dezinformarea sunt din ce în ce mai prezente în discursul public. Populația în general, și mai ales copiii ar putea deveni foarte ușor victime ale dezinformării. PISA 2018, un studiu internațional realizat de OCDE, a evidențiat că doar 1,4% dintre elevii români de 15 ani au fost capabili să facă distincția între fapte și opinie, o aptitudine-cheie în identificarea dezinformării. Este unul dintre cele mai scăzute procente din Europa, în timp ce cele mai bune performanțe au fost Finlanda (14,2%), Estonia (13,9%), Suedia (13,3%), Polonia (12,2%). Nevoia de educație în domeniul media și de a dezvolta un nou set de competențe transversale tinde să crească semnificativ în zilele noastre.

Ca efect al situației actuale, România se confruntă cu un aflux mare de persoane străine (refugiați sau migranți). Există foarte puține servicii și puțină înțelegere în rândul populației. Reacția imediată a populației vizavi de migranți a fost una de susținere, dar cu riscul suplimentar de dezinformare, am putea observa o creștere a sentimentelor antagonice față de refugiați. Efectiv Civic își propune să transmită adolescenților și tinerilor adulți diversitatea culturală ca valoare pentru societatea noastră.

 

 

STRATEGIE

 

Programul constă în:

  • Trei runde de formare și asistență privind alfabetizarea media/dialogul intercultural și capacitatea organizațională pentru 15 organizații în fiecare an. Centrul pentru Jurnalism Independent, cea mai activă organizație în domeniul educației media din România și beneficiar pe termen lung RAF, a fost contractat pentru a oferi expertiza, resursele, instruirea și asistența necesare organizațiilor locale. În mod similar, un grup de experți externi oferă instruire și asistență pe teme relevante pentru dialogul intercultural (de exemplu, tratarea traumei, gestionarea conflictelor etc.). FDSC va folosi instrumente pentru evaluarea capacității ONG-urilor care au fost dezvoltate și testate de acestea în programele anterioare cu alți finanțatori.
  • Trei runde de reacordare de granturi pentru 15 organizații/an pentru a implementa proiecte de alfabetizare media și dialog intercultural pentru tinerii din comunitățile locale. Valoarea maximă a granturilor este de $24.000, cu $4.000 alocați pentru activități de dezvoltare organizațională.
  • Monitorizare și evaluare anuală care va permite îmbunatățirea programului de la o rundă la alta.

Rezultate asteptate