Accesul la informații de specialitate este un element cheie în dezvoltarea pe termen lung a fermierilor mici. RAF și organizații partenere propun un cadru de testare, învățare și adaptare a unor modele de servicii de consultanță pentru fermieri, ca mijloace complementare într-un sistem integrat de sprijin pentru micii fermieri.

 

 

CONTEXT

 

Agricultura românească trece printr-o perioadă de transformări adânci iar peste provocarea  de creștere a productivității și profitabilității, se adaugă probleme noi aduse de schimbările climatice dar și oportunități noi prin tehnologii sau modele inovative de business. Pentru a-și maximiza potențialul, fermierii și afacerile din agricultura trebuie să-și actualizeze permanent competențele tehnice și administrarea afacerii.

 

Comparativ cu alte țări din U.E. cu un puternic potențial agricol, România se distinge prin procentul foarte mic de fermieri, mai puțin de 1%, care a urmat o formă pregătire de specialitate, față de 38% în Franța sau 26% în Polonia (Eurostat, 2020). Restul au învățat agricultură din experiență practică. În plus, marea majoritate a fermierilor sunt deconectați, cu acces redus la specialiști, la informație practică validată științific sau la ferme demonstrative unde să vadă noutățile din domeniu (noi tehnologii, modele de business, dezvoltarea de produse cu valoare ridicata, ecologie si mediu, etc.).

 

Accesul fermierilor la informații se lovește de lipsa unei infrastructuri care să faciliteze conectarea acestora la nucleele de expertiză de specialitate, indiferent de zona geografică, de mărimea sau profilul fermei.  Sistemul de consultanță agricolă este subdezvoltat, fragmentat și prea puțin adaptat nevoilor de dezvoltare ale fermierilor mici si mijlocii și a afacerilor mici.

 

 

STRATEGIE

 

RAF propune un cadru de testare, învățare și adaptare a unor modele de servicii de extensie găzduite de universități din România, inspirate de modelul SUA, pentru a crește accesul la know-how pentru fermieri și agribusiness.

 

Universități americane oferă servicii de consultanță agricolă, sub termenul umbrelă de „servicii de extensie”, pentru fermieri, firme și alți rezidenți interesați. Asumându-și misiunea de profesionalizare a micului antreprenor rural, din agricultură dar nu numai, aceste universități au dezvoltat modele funcționale prin care conectează nevoia de informație cu expertiza, leagă cercetarea de practica la firul ierbii, și pun laolaltă fonduri din multiple surse pentru a face serviciul de extensie sustenabil.

 

Modelul american poate fi o sursă de inspirație și învățare, încât pornind de la experiența aceasta, universități din România să-și definească rolul și modelul prin care pot contribui la dezvoltarea rurală și, prin aceasta, la dezvoltarea României pe termen lung.

 

Fulbright-RAF Scholar Award for Agricultural Extension Services 2023-2026 este un program la nivel național care expune profesorii universitari și administratorii de universități cu profil de agricultură, știința și ingineria alimentelor, economia mediului și alte domenii conexe din Romania și interesați de dezvoltare rurală, la o experiență într-o universitate din SUA cu servicii de extensie în agricultură.

 

În urma unui proces de selecție administrat de Council on International Educational Exchanges, University of Georgia Extension a fost desemnată ca universitate gazdă pentru bursieri în 2023-2026. Prima cohortă de cinci profesori din România a plecat în august 2023 și reprezintă Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea “Ovidius” din Constanța și Academia de Studii Economice din București.

 

Un nou grup de cinci bursieri a fost selectat în martie 2024, reprezentând  Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Acestia vor ajunge la Universitatea din Georgia în august 2024.

 

Candidații selectați de Comisia Fulbright participă la un program adaptat de fellowship de un semestru. La finalul fiecărui semestru de fellowship, reprezentanți ai conducerii universităților care au trimis bursieri se alătură grupului de profesori în SUA, pentru a încheia programul cu o perspectivă de echipă asupra serviciilor de extensie. Primul grup de administratori a beneficiat de programul UGA în noiembrie 2023.

 

 

Rezultate așteptate până în 2026:

 

  • 30 de bursieri și administratori din universități vor beneficia de program
  • Mai multe oportunități de dezvoltare rurală bazate pe corelarea nevoii cu expertiza
  • Mai multe opțiuni educaționale și de sprijin pentru micii fermieri și comunitățile rurale