Acest program a fost dezvoltat cu scopul de a stimula, în parteneriat cu bănci româneşti importante şi operatori de telefonie mobilă, dezvoltarea filantropiei în România prin implementarea unui mecanism individual de donaţie uşor de folosit şi caracterizat prin transparenţă, siguranţă şi eficienţă.

 

CONTEXT

Un studiu bazat pe un sondaj de opinie reprezentativ realizat de ARC în 2007-2008 arăta că opinia publică avea o atitudine pozitivă vizavi de ONGuri (57% dintre respondenți considerau că asociațiile și fundațile fac lucruri bune, față de numai 18% care și-au exprimat o părere negativă). Cu toate acestea, în 2010 numai 21,3% din populația adultă a făcut o donație către un ONG și doar 7,5% dintre organizațiile neguvernamentale aveau donatorii individuali ca sursă importantă de venituri, fără însă a consolida o relație pe termen lung cu aceștia. Acest grad redus de susținere s-a datorat: (1) costului mare pe tranzacție și eforturilor considerabile pe care un donator individual trebuia să le facă pentru a trimite o donație; (2) faptului că modalitatea de plată nu includea donații recurente genera comisioane bancare substanțiale raportate la suma transferată (de exemplu, pentru o plată de 5 RON comisionul pe tranzacție era de 3-5 RON).

 

 

STRATEGIE

Programul Donează simplu a fost gândit ca un instrument pentru stimularea finantropiei, oferind donatorilor posibilitatea să folosească platforma donatie.ro pentru contribuții financiare în sprijinul cauzelor în care cred. Dezvoltată de Asociația pentru Relații Comunitare în Parteneriat cu trei companii de telefonie mobile și șase bănci, platforma oferă donatorilor individuali o modalitate simpla și transparentă de a dona, prin SMS sau prin debit direct.

 

Dincolo de platforma în sine, programul a pus bazele unei infrastructuri pentru filantropie, utilă atât donatorilor, cât și fundraiserilor. De la informații despre cum să doneze chibzuit, la traininguri pentru organizații care urmăresc să atragă donatori recurenți prin debit direct, sau la campanii de conștientizare pentru stimularea comportamentului filantropic, programul sprijină un număr tot mai mare de donatori individuali să sprijine prin contribuții financiare organizațiile neguvernamentale care adresează probleme relevante pentru comunitățile pe care le deservesc.

 

La finalul programului

 

Aproximativ 1,2 milioane de donatori contribuie la cauzele sprijinite de ONGuri făcând donații prin SMS.

 

4,3 milioane de dolari strânși din donații prin SMS, în campanii derulate de peste 50 de ONGuri.

 

12.000 de donatori au semnat un accord de donație prin direct debit.

 

22.000 de donatori donează recurent 2 Euro pe lună prin SMS pentru a sprijini un proiect pe termen lung.

 

18 ONGuri folosesc donații prin debit direct, și-au dezvoltat un sistem intern de management și protejare a datelor și au sisteme de fidelizare a donatorilor bine definite.

Testimoniale

Rezultate