Un grup de organizații neguvernamentale din România dezvoltă și pilotează modele de Food Hubs, centre integratoare de produse locale, ca alternative economice durabile pentru micii producători rurali.

 

CONTEXT

Accesul la piețe, împreună cu know-how-ul de bază al afacerilor și accesul la capital sunt elemente esențiale necesare dezvoltării economice a României rurale.

 

După ce au testat cooperativele ca o soluție de piață viabilă pentru micii agricultori, partenerii RAF activi în dezvoltarea rurală își asumă provocarea de a testa un alt model economic. Food Hub-urile, ca facilități regionale, agregă și comercializează produse alimentare pentru a susține fermierii mici și pentru a promova produsele acestora, oferind o alternativă sănătoasă consumatorilor și contribuind totodată la bunăstarea comunităților rurale.

 

Acestea pot fi un alt intermediar între producătorii mici și piață, precum și un centru de resurse, cu o ofertă de servicii pentru creșterea competitivității acestora.

 

STRATEGIE

Programul creează cadrul pentru testare, învățare și adaptarea modelului Food Hub pentru dezvoltare economică locală în contextul României, și a fost conceput în două etape majore, respectiv o fază de selecție și planificare a afacerii urmată de faza de dezvoltare propriu-zisă a Food Hub-ului.

 

  1. Etapa 1: planificare (șase luni) – Zece ONG-uri cu experiență în dezvoltarea rurală și motivație în înființarea unui FoodHub au primit sprijin pentru cercetare de piață, pregătire tehnică și legală, analiză de bune practici și pentru a dezvolta planuri de afaceri. Coordonarea, selecția și asistența ONG-urilor în această fază a fost realizată de Civitas.
  2. Etapa 2: implementarea planurilor de afaceri în cinci regiuni și consolidarea start-up-urilor – Un comitet de selecție format din profesioniști care și-au oferit timpul și expertiza în calitate de voluntari a ales cinci proiecte-pilot, pe baza studiilor de piață și a planurilor de afaceri realizate în prima etapă. RAF acordă granturi organizațiilor facilitatoare selectate pentru a implementa și adapta modelele de Food Hub propuse, venind în sprijinul micilor fermieri cu un model economic local viabil.

 

Cele cinci organizații colaborează cu fermierii mici și mijlocii din următoarele zone pentru a le favoriza accesul la piață:

 

 

Acestora li s-au alăturat și alți parteneri experți în diverse domenii:

Din 2020, Fundația Friends for Friends, sprijină toate food hub-urile în implementarea strategiilor de marketing și vânzări si in comunicarea publica a  conceptului de FoodHub.

 

CRPE a pregătit un raport privind Food Hub-urile (FH) pentru a arăta potențialul accestora ca alternativă durabilă de distribuție pentru producătorii și fermierii mici și mijlocii din România. Acestia au nevoie de acces la servicii integrate de suport pentru depozitare-marketing-transport-consiliere-inovare.

 

 

Pe 3 decembrie 2019, la Bruxelles, Nod Verde a fost ales unul dintre ambasadorii inovării rurale în cadrul Concursului european de inovare rurală.

Rezultate