Programul sprijină copii din mediul rural și orașe mici să își însușească noțiuni elementare de coding, în bibliotecile publice.

 

CONTEXT

Odată cu ascensiunea tehnologiei, codarea a devenit din ce în ce mai populară în rândul tinerilor și părinților acestora, generând o întreagă piață de cursuri pentru copii. Aceste cursuri sunt totuți limitate la zona urbană și accesibile doar unui segment cu o situație economică peste medie. Studiile arată că în zonele rurale, desi gradul de penetrare a tehnologiei în casele elevilor este ridicat (90% din cei intervievați au un computer acasa, iar 80% au conexiune la internet), aptitudinile digitale sunt elemantare (accesarea Internetului, folosirea motoarelor de căutare, deschiderea de fișiere etc.). De asemenea, calculatorul este folosit mai degrabă pentru divertisment, nu în scopuri educative.

 

Inițiativa Hour of Code, destul de populară în România (1,1 milioane de persoane implicate) deși permite doar o întâlnire de scurtă durată cu codarea, a a inspirat un grup de participanți să rămână implicați și să dezvolte un program de codare mai substanțial pentru copii în mica bibliotecă din satul Pietrari, jud. Vâlcea. După ce au participat la Hour of Code, biblioteca a înființat un club de codare săptămânal, folosindu-se de resurse-le disponbile online. Experiența acestei biblioteci și provocările cărora a trebuit să le facă față bibliotecarul au constituit punctul de plecare pentru actualul program.

 

Programul intenționează să folosească infrastructura bibliotecilor publice care au beneficiat de sprijinul programului Biblionet (2009-2015) finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates. Pe lângă echiparea bibliotecilor publice cu calculatoare conectate la Internet, Biblionet a oferit training bibliotecariolor și a promovat bibliotecile publice ca centre comunitare.

STRATEGIE

Programul oferă și testează un model de ateliere de codare în biblioteci din orașe mici și de la sat. Asociația Etic, o organizație cu experiență în cursuri de codare pentru copii elaborează conținutul și furnizează noi activități și obiective pentru cluburi. Conținutul cursului de coding folosește cele mai relevante resurse disponibile online (code.org, bitsbox, scratchEd etc.). Cursurile sunt organizate săptămânal de către bibliotecarul local cu sprijinul Ambasadorilor Codării (1-2 elevi din comunitate, care au un interes deosebit pentru acest subiect). Atât bibliotecarul, cât și ambasadorii beneficiază de cursuri de codare elementară înaintea începerii atelierelor pentru copii. În plus, angajații unei companii de IT vor oferi mentorat pentru cluburi.

Rezultate Asteptate