Code Kids îmbunătățește accesul copiilor de 10-15 ani din mediul rural și urban mic la educație digitală prin cluburi de programare, găzduite de biblioteci și voluntari din comunitatea locală (bibliotecari, profesori, absolvenți de gimnaziu organizații etc.). 

 

CONTEXT

 

Deși sunt născuți și cresc într-o lume digitalizată, copiii de astăzi nu au neapărat competențe digitale. Dobândirea unor abilități digitale precum gândirea algoritmică, crearea de conținut digital, colaborarea, rezolvarea de probleme necesită participarea la un un proces de învățare structurat și de lungă durată. Conform datelor Eurostat, în 2019, procentul tinerilor români (16-24 de ani) cu competențe digitale de nivel minim și peste era de doar 56%, ceea ce ne plasează pe ultima poziție în topul țărilor europene și la o distanță considerabilă de media europeană (80%).

 

De asemenea, în România există un decalaj important între mediul rural și cel urban. Peste 50% dintre copiii români trăiesc și studiază în mediul rural și urban mic, unde accesul la tehnologie și educație digitală este limitat. Acest decalaj a devenit și mai important în contextul pandemiei COVID-19, când accesul scăzut la tehnologie și educație digitală a afectat accesul la educația de bază. 

 

Din 2017, Fundația Progress implementează programul Code Kids cu misiunea de a îmbunătăți accesul copiilor din mediul rural și urban mic la educația digitală. Code Kids este un program comunitar, oferă cursuri de educație digitală cu durata de 2 ani copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, prin intermediul cluburilor de programare, găzduite de bibliotecile publice locale. 

 

Totul a început în satul Pietrar din Vâlcea, unde, după o participare cu succes la concursul Hour of Code, biblioteca a creat un club săptămânal de programe, folosind cursurile disponibile online. Valorificând experiența și infrastructura dezvoltată în cadrul Programului Biblionet (2009-2015), finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, Fundația Progress a dezvoltat o rețea națională de cluburi Code Kids. Acum, la implementarea programului contribuie peste 200 de bibliotecari pregătiți să conducă cluburile de programare, ca serviciu public oferit de bibliotecă copiilor din comunitate. 

 

 

STRATEGIE

 

În următorii ani, Fundația Progress își propune să continue consolidarea și creșterea programului pe următoarele direcții: 

 

(1) Alinierea conținutului educațional al programului la cadrul de competențe digitale al Comisiei Europene.

(2) Creșterea numărului de cluburi Code Kids deschise în comunitățile mici, prin includerea de noi biblioteci locale în program și prin deschiderea unor cluburi conduse de voluntari.

(3) Consolidarea coordonării regionale a cluburilor Code Kids prin crearea unei rețele de coordonatori (biblioteci județene sau organizații regionale) pregătiți să coordoneze cluburile, să comunice mai bine despre program, să organizeze evenimente locale cu sprijinul financiar al Fundației Progress și alte resurse atrase local.

(4) Dezvoltarea unei rețetele de voluntari, experți IT (profesioniști și absolvenți Code Kids) capabili și dispuși să creeze conținut educațional pentru cluburile Code Kids pe termen lung.

(5) Asigurarea suportului financiar necesar programului, atragerea de resurse atât la nivel local, cât și la nivel național, prin consolidarea parteneriatelor cu mediul de afaceri și prin susținerea autorităților locale. 

 

În ceea ce privește evaluarea impactului, Fundația Progress va contracta o evaluare a abilităților digitale ale copiilor implicați în program și va măsura efectul pe care cluburile Code Kids îl au asupra acestor competențe specifice.  

Rezultate