Între 2019-2022 Predau Viitor s-a maturizat ca program educațional, în consecință, Tech Soup își propune ca până în 2025 să ajungă și să sprijine cel puțin 60% dintre profesorii de informatică din România în efortul lor de a folosi practici didactice eficiente și incluzive.

 

CONTEXT

În ciuda prezenței tot mai ample a tehnologiei în viața cotidiană, competențele digitale în România sunt îngrijorător de scăzute. Potrivit Eurostat, în 2021 doar 28% din populația generală (16 – 74 de ani) are competențe digitale de bază, departe de țările cu cele mai bune performanțe precum Olanda și Finlanda (ambele la 79%) și de ținta europeană de 80% a cetățenilor UE cu competențe digitale de bază până în 2030. În segmentul de vârstă de 16 – 24 de ani, situația este relativ mai bună, 47% dintre români având competențe digitale de bază ; această cifră este, totuși, cea mai scăzută performanță din UE, unde media este de 71%. Aceste date indică nevoia acută de îmbunătățire a orelor de informatică, deoarece învățământul public ar trebui să fie responsabil pentru dezvoltarea cel puțin a competențelor digitale de bază pentru majoritatea studenților.

 

STRATEGIE

Până în 2025, Asociația Techsoup își propune să devină furnizorul de top în dezvoltarea profesională a profesorilor români de informatică, cu un model sustenabil  de creștere funcțională și finanțare. Ca urmare, 4200 de profesori de informatică ar trebui să absolve cel puțin un curs de experiențe de dezvoltarea profesională (PDE) și cel puțin 40% dintre ei ar trebui să se dovedească capabili să adopte practici de predare eficiente și incluzive.

 

Activitățile cheie ale programului sunt:

 

  • Consolidarea capacității Asociației Techsoup Romania de a efectua evaluarea periodică a nevoilor profesorilor. Pentru a proiecta cursuri relevante, Techsoup va dobândi o bună înțelegere a domeniului cu o metodologie rentabilă pentru colectarea și analiza datelor.
  • Dezvoltarea unei platforme de cursuri online (MOOC) online care va permite susținerea unui număr mai mare de traininguri concomitente cu multe facilități automatizate, ajutând Techsoup să ajungă la un număr mare de profesori fără o creștere semnificativă a resurselor umane.
  • Marketing și comunicare pentru a asigura o bună poziționare a Techsoup în comunitatea profesorilor și o bună sensibilizare pentru înscrierea la cursuri.
  • Proiectarea și livrarea a doisprezece experiențe gratuite de dezvoltare profesională pentru profesorii informatică cu patru produse noi în fiecare an, jumătate dintre ele de intensitate mai mare (cursuri sau micro-cursuri). Fiecare PDE va ​​fi disponibil pentru mai multe runde, în timp ce unele PDE asincrone vor fi oferite permanent.
  • Asigurarea sustenabilității financiare a programului.

 

Mai multe informații pe pagina Predau Viitor.

 

SINAPSE, podcastul Techsoup pentru Educație, este creat cu mare dragoste pentru profesori de echipa Asociației Techsoup.

TESTIMONIALE

REZULTATE