PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Accelerează crearea de destinații de ecoturism și sprijină înființarea unei rețele naționale de destinații în România. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților locale, conservarea naturii și culturii locale și la poziționarea României ca destinație importantă pe harta ecoturismului.

 

CONTEXT

 

România este una dintre cele mai “bogate” țări europene în materie de biodiversitate. Cele 27 de parcuri naționale și naturale, rețeaua Natura 2000 și moștenirea culturală și istorică, o fac să fie o zonă ideală pentru ecoturism.

 

destinație de ecoturism este reprezentată de o micro-regiune cu resurse naturale și culturale remarcabile, unde pot fi dezvoltate activități de turism sustenabil. O astfel de zonă oferă turiștilor experiențe integrate, dar cu un impact minim asupra mediului, agregând o rețea de servicii ecoturistice complementare, în interiorul unei strategii unitare de marketing și dezvoltare.

 

Zonele potrivite pentru ecoturism sunt, însă, și printre cele mai puțin dezvoltate din România, cu venituri mici, fără oportunități economice și adesea amenințate de o abordare “industrială” a dezvoltării: despăduriri, turism de masă sau alte activități care pun în pericol natura și valorile unice ale zonei.

 

 

STRATEGIE

 

În 2012, România a fost prima țară europeană care, prin contribuția Asociației de Ecoturism,  a dezvoltat o metodologie națională pentru a evalua și desemna destinații ecoturistice. În prezent, există cinci astfel de destinații certificate: Zărnești-Piatra Craiului, Eco Maramureș, Țara Hațegului – Retezat, Ținutul Zimbrului și Țara Dornelor. În alte cinci zone, dezvoltarea se axează pe ecoturismul responsabil: Colinele Transilvaniei, Băile Tușnad și împrejurimile, Pădurea Craiului, Mărginimea Sibiului și Delta Dunării.

Cele 7 destinații de ecoturism incluse în programul RAF sunt:

Băile TușnadEco MaramureșPădurea CraiuluiColinele TransilvanieiȚara DornelorȚara Hațegului – RetezatȚinutul Zimbrului.

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România este un program integrat, dezvoltat împreună cu Fundația pentru Parteneriat (coordonator și partener strategic) și Asociația pentru Ecoturism din România (partener pentru asistență tehnică), cărora li s-au alăturat și alți parteneri experți în diverse domenii.

Din luna martie 2021, am început și un program cu Asociația „Ivan Patzaichin-Mila 23” pentru a accelera dezvoltarea ecoturismului în Delta Dunării prin crearea de noi rute turistice către zone mai puțin vizitate.

Programul este gândit pe termen lung și dezvoltat de-a lungul a trei linii strategice:

  1. Să sprijine organizații locale din cel puțin șapte regiuni pentru a valorifica potențial de ecoturism dezvoltând planuri împreună cu comunitatea de leadership local pentru dezvoltarea zonei ca destinație de ecoturism.
  2. Să contribuie la discuția publică despre ecoturism, aducând pe masa factorilor de decizie bunele practici și lecțiile învățate pe parcursul derulării programului.
  3. Să comunice și să promoveze România ca destinație de ecoturism, atât la nivel local, național și internațional.

 

Detalii despre teoria schimbării, modelul programului, recomandări și bune practici, studii de caz în documentul Ecodestinații – un model de leadership și dezvoltare locală sustenabilă.

 

Calendarul evenimentelor din destinațiile de ecoturism poate fi consultat aici:
https://www.eco-romania.ro/en/descopera-eco-romania/events

 

 

Infrastructură și servicii specifice implicate în parteneriate locale (2014-2019):

  • 62 de arii protejate de diverse tipuri
  • 84 de comunități
  • 232 de unități de cazare
  • 80 de alte servicii și mici producători

Testimoniale

Rezultate