Accelerează crearea de destinații de ecoturism și sprijină înființarea unei rețele naționale de destinații în România. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților locale, conservarea naturii și culturii locale și la poziționarea României ca destinație importantă pe harta ecoturismului.

 

CONTEXT

 

România este una dintre cele mai “bogate” țări europene în materie de biodiversitate. Cele 27 de parcuri naționale și naturale, rețeaua Natura 2000 și moștenirea culturală și istorică, o fac să fie o zonă ideală pentru ecoturism.

 

 

destinație de ecoturism este reprezentată de o micro-regiune cu resurse naturale și culturale remarcabile, unde pot fi dezvoltate activități de turism sustenabil. O astfel de zonă oferă turiștilor experiențe integrate, dar cu un impact minim asupra mediului, agregând o rețea de servicii ecoturistice complementare, în interiorul unei strategii unitare de marketing și dezvoltare.

 

 

Zonele potrivite pentru ecoturism sunt, însă, și printre cele mai puțin dezvoltate din România, cu venituri mici, fără oportunități economice și adesea amenințate de o abordare “industrială” a dezvoltării: despăduriri, turism de masă sau alte activități care pun în pericol natura și valorile unice ale zonei.

 

 

 

 

STRATEGIE

 

În 2012, România a fost prima țară europeană care, prin contribuția Asociației de Ecoturism,  a dezvoltat o metodologie națională pentru a evalua și desemna destinații ecoturistice. În prezent, există cinci astfel de destinații certificate: Zărnești-Piatra Craiului, Eco Maramureș, Țara Hațegului – Retezat, Ținutul Zimbrului și Țara Dornelor. În alte cinci zone, dezvoltarea se axează pe ecoturismul responsabil: Colinele Transilvaniei, Băile Tușnad și împrejurimile, Pădurea Craiului, Mărginimea Sibiului și Delta Dunării.

 

Cele 7 destinații de ecoturism incluse în programul RAF sunt:

Băile TușnadEco MaramureșPădurea CraiuluiColinele TransilvanieiȚara DornelorȚara Hațegului – RetezatȚinutul Zimbrului.

 

Programul este gândit pe termen lung și dezvoltat de-a lungul a trei linii strategice:

  1. Să creeze un nucleu local de leadership și management prin sprijinirea organizațiilor locale din cel puțin șapte regiuni pentru a valorifica potențial de ecoturism dezvoltând planuri împreună cu comunitatea de leadership local pentru dezvoltarea zonei ca destinație de ecoturism.
  2. Să contribuie la discuția publică despre ecoturism, aducând pe masa factorilor de decizie bunele practici și lecțiile învățate pe parcursul derulării programului.
  3. Să comunice și să promoveze România ca destinație de ecoturism, atât la nivel local, național și internațional.

 

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România este un program integrat, dezvoltat împreună cu Fundația pentru Parteneriat (coordonator și partener strategic) și Asociația pentru Ecoturism din România (partener pentru asistență tehnică), cărora li s-au alăturat și alți parteneri experți în diverse domenii.

 

În 2019,  Fundația Friends for Friends (FFFF) s-a implicat alături de destinații în procesul de comunicare și marketing.

 

Din luna martie 2021, am început și un program cu Asociația „Ivan Patzaichin-Mila 23” pentru a accelera dezvoltarea ecoturismului în Delta Dunării prin crearea de noi rute turistice către zone mai puțin vizitate.

 

În martie 2022, Asociatia Synerb Venture Catalyzer s-a alăturat programului de ecoturism cu o componentă antreprenorială. Programul va sprijini consolidarea managementului celor destinațiilor ecoturistice din program, prin asistență tehnică personalizată și incubare a afacerilor.

 

Din iunie 2022, prin asociația Make Better, programul urmărește revitalizarea activelor latente prin transformarea lor în unități antreprenoriale, în cadrul rețelei de destinații ecoturistice. Prima etapă a proiectului  a vizat cartografierea potențialului de revitalizare, evaluarea resurselor relevante și a actorilor activi (inclusiv surse potențiale de finanțare publică/privată). În perioada 2024-2027, programul va continua cu accent pe (1) consolidarea capacității ONG-urilor și grupurilor de inițiativă cu rol în revitalizarea patrimoniului construit latent in destinațiile de eco-turism (2) Consolidarea unei comunități de practică la nivel național, schimb de experienta și acțiuni de colaborare sistemică și (3) Contributia la politici publice pentru a aborda obstacolele sistemice în inițiativele de revitalizare a patrimoniului, cu lecțiile învățate din experientele in teren.

 

Programul a ajutat la transformarea unor fragmente disparate într-un sistem de ecoturism, construit pe o rețea de ecodestinații cu obiective comune, care poate promova vizibilitatatea acestora și a discuțiilor în domeniul politicilor publice. Totodată, programul stimulează profesionalizarea managementului destinațiilor de ecoturism și contribuie la promovarea rețelei de destinații pe piața națională și internațională de turism, sub brand-ul Descoperă Eco-Romania.

 

Infrastructură și servicii specifice implicate în parteneriate locale (2014-2022):

  • 62 de arii protejate de diverse tipuri
  • 84 de comunități
  • 264 de unități de cazare
  • 110 de alte servicii și mici producători

 

Detalii despre teoria schimbării, modelul programului, recomandări și bune practici, studii de caz în documentul Ecodestinații – un model de leadership și dezvoltare locală sustenabilă.

 

Calendarul evenimentelor din destinațiile de ecoturism poate fi consultat aici:
https://www.eco-romania.ro/en/descopera-eco-romania/events

Testimoniale

Rezultate