Încurajează folosirea filmului documentar ca instrument de educație civică pentru pentru elevi, atât la clasă, cât și în activități extracurriculare.

 

CONTEXT

 

Motivul pentru care programul One World Romania la Școală este construit în jurul filmului documentar îl reprezintă beneficiile pe care le aduce acesta. Un documentar spune vizual o poveste, încurajând spectatorii să empatizeze cu un anumit protagonist. Empatia îi ajută pe elevi să aibă o reacție vizavi de un subiect care altfel ar fi părut dificil sau de distant. Profesorii care au folosit la clasă documentarele One World Romania pentru ilustrarea unor teme din programa de liceu au observat o creștere a nivelului de implicare din partea elevilor, față de orele în care același subiect le era prezentat prin metodele tradiționale de predare. În plus, urmărind aceste documentare și discutând pe marginea lor în cadrul cluburilor de film (în întâlniri regulate, la școală, în timpul liber), elevilor li se dă posibilitatea să reflecteze asupra valorilor unei societăți deschise, tolerante și democratice. Această activitate extracurriculară deschide o fereastră către lume, plasând problemele din România într-un cadru mai larg, și încurajează gândirea liberă.

 

În anul 2008, a fost organizat un mini-festival de film documentar în România, o versiune restrânsă a One World Festival din Cehia, eveniment anual inițiat de fostul președinte ceh Vaclav Havel și dedicat apoi memoriei acestuia. De atunci, s-a transformat într-un festival anual care găzduiește proiecții pentru mai mult de 50 de filme documentare, organizează dezbateri și evenimente și aduce la un loc aproape 10.000 de spectatori.

 

Pe parcursul ultimilor ani, festivalul a cuprins proiecții speciale și dezbateri dedicate elevilor de liceu și profesorilor lor, iar One World Romania a început dezvoltarea unui pachet de educație bazat pe film documentar.

STRATEGIE

 

Scopul programului este de a încuraja folosirea filmului documentar (având ca temă drepturile omului) ca instrument inovativ de educație civică.

 

Pe parcursul programului, One World Romania:

 
  1. Creează o galerie de resurse didactice pentru discipline precum educație civică, sociologie, istorie, limba română sau limbi străine.
  2. Promovează către profesori ideea de a folosi filmul documentar în educație, inclusiv prin crearea unei platforme digitale dedicate.
  3. Organizează sesiuni de vizionare și dezbateri pentru elevi.
  4. Asigură sprijin pentru ca elevii să-și organizeze și dezvolte propriile cluburi de film în școli.

Testimoniale

Rezultate