PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Programul își propune să dezvolte un tip de jurnalism bazat pe soluții pentru multiplicarea poveștilor de succes în societate contribuind la depășirea mai rapidă a efectelor crizei economice, psihologice și personale cauzate de pandemie.

 

CONTEXT

Într-o epocă în care jurnalismul se bazează în mare parte pe știri de senzație, reeditarea comunicatelor de presă sau încercări care nu fac prea multe pentru a informa corect sau a educa publicul, problemele complexe precum economia și dezvoltarea rurală sunt încă insuficient acoperite de mass-media, cu toate că aproape 50% din populația României secolului XXI încă trăiește în mediul rural. Povestirile despre agricultură sunt rare și tind să apară numai în perioade de criză profundă, cum ar fi cea cauzată de gripa porcină africană; și chiar și atunci, ele sunt tratate superficial.

Știrile și alte materiale existente sunt fie foarte tehnice, vizând mai ales experții, fie concepute de sus în jos, lipsite de o înțelegere reală și profundă, datorate în parte lipsei de timp, a personalului și a resurselor.

Din martie 2020, când pandemia a lovit România, DoR și RAF și-au dat seama că aceasta este o realitate pe termen lung și au identificat nevoia de a extinde jurnalismul bazat pe soluții – axat până atunci pe sfera dezvoltării rurale – la alte cinci până la șapte zone suplimentare esențiale pentru reziliența și reconstrucția României post-pandemice.

 

STRATEGIE

Într-o primă etapă (pilot), aria tematică aleasă a fost dezvoltarea rurală. DoR a adunat și a relatat povestiri despre întreprinzătorii din mediul rural, generate în parteneriat cu comunitatea, axându-se pe evaluarea inițiativelor de schimbare.

O echipă de reporteri, editori și fotojurnaliști dedicați a realizat reportaje despre aceste comunități și poveștile lor, care au fost publicate pe platforma decatorevista.ro, sub rubrica La noi. Jurnaliștii colaborează, de asemenea, cu alte instituții de presă pentru a le împărtăși poveștile și pentru a le difuza în cât mai multe publicații, multiplicând astfel impactul lor.
Această abordare a fost gândită să ofere unor comunități (geografice sau de interese) posibilitatea de a face schimb de experiențe, de a se aduna și de a discuta (on-line și off-line), de a construi un set de studii de caz relevante pentru finanțatori și factorii de decizie interesați în dezvoltarea rurală, și de a creiona o foaie de parcurs pentru stakeholderi care pot aduce schimbări la o scară mai mică sau mai mare.

Echipa de proiect a colaborat, de asemenea, cu facilitatori – în special cu cei care sunt buni cunoscători ai comunităților locale – pentru a crea o structură adecvată pentru dialog și/sau ascultare.

Începând cu luna iulie 2020, grantul RAF sprijină DoR să extindă jurnalismul bazat pe soluții și în alte domenii, pentru a stimula conștientizare, apartenență, încredere și pentru a genera schimbare. Reziliența este acum unul dintre cuvintele cheie pentru jurnalismul DoR, alături de reconstrucție, recuperare, vindecare, compasiune, conexiune și soluții.

Conținutul generat va fi livrat publicului pe platforma decatorevista.ro, în buletine de știri și în revista tipărită, iar echipa DoR va contribui la diseminarea către alte audiențe relevante și grupuri de jurnaliști.

Dezvoltarea rurală rămâne una dintre ariile acoperite, pe lângă care echipa urmărește și alte cinci-șapte teme suplimentare, cu obiectivul de a difuza povești detaliate despre ce se întâmplă în România post-pandemică, răspunzând la o serie de întrebări mari pe care comunitatea le are, cum ar fi:

 

  1. Care este impactul asupra producătorilor locali?
  2. Ce putem face pentru a reduce discriminarea și inegalitatea?
  3. De ce are nevoie societatea civilă pentru a continua?
  4. Cum își va reveni educația și cum va fi reformată?
  5. Este actuala criză o oportunitate de a discuta despre schimbările de mediu?
  6. Cum se pot redresa întreprinderile mici și antreprenoriatul social?