Prin acest grant RAF urmărește să crească numărul de locuri alocate liderilor români eligibili să participe programul Marshall Memorial Fellowship (MMF), condus de către GMF în Statele Unite și Europa.

 

CONTEXT

Marshall Memorial Fellowship reprezintă cel mai important program de leadership al German Marshall Fund (organizație înființată în 1972, printr-o donație a guvernului german). MMF a fost creat în 1982, cu scopul de forma o nouă generație de lideri americani și europeni și de a strânge relațiile transatlantice.

Bursierii MMF vin din toate zonele Statelor Unite și din 20 de țări europene și, până acum, mai mult de 2.500 de lideri din business, sectorul non-guvernamental, din zona guvernamentală sau din media au făcut parte din program.

GMF lucrează cu mai mult de 50 de parteneri de pe ambele continente pentru a susține programul, ce include 6 luni de pregătire și 24 de zile de călătorie în regim “travel exchange”, călătorie care constituie în sine un program accelerat de dezvoltare de cunoștințe și construire de relații.

Din această comunitate de 2.500 de alumni, 64 vin din România. De-a lungul timpului, finanțarea pentru România a scăzut de la patru poziții pe an în 2004, la una singură din 2013.

 

STRATEGIE

Există două serii de călătorii de 24 de zile organizate anual, în primăvară sau în toamnă. Pe parcursul lor, bursierii MMF întâlnesc, în contexte formale sau informale, figuri proeminente din administrație, business, politică, organizații n eguvernamentale sau media. Instituțiile partenere și întâlnirile organizate dau bursierilor o mai bună înțelegere a subiectelor trransatlantice sau domestice aflate pe agendă.

Bursierii americani își încep călătoria la Bruxelles și vizitează nordul Europei, Europa de Sud și estul Europei. Bucureștiul este întotdeauna ultima oprire în programul organizat primăvara. Bursierii europeni își încep turul de 24 de zile în Washington DC și îl încheie la New York.

Rețeaua de 2.500 de alumni ai MMF constituie o comunitate globală care urmărește să strângă relațiile transatlantice, să creeze agende comune de discuții și să îmbunătățească legăturile de orice fel între cele două continente. Lideri aflați astăzi în poziții dintre cele mai înalte în guverne, business sau societate au făcut parte din programele Marshall Memorial Fellowship.

Prin susținerea acestui program, RAF urmărește să crească numărul liderilor români care sunt expuși unor astfel de experiențe de învățare și dezvoltare.